| QUÈ ÉS?
| HISTÒRIA
| AVANTATGES
| PROSTATECTOMIA RADICAL
   - Què és?
   - Avantatges
   - Afectacions continencia
| CIRUGIA DE LA FOSA LUMBAR
   - Nefrectomia radical i parcial
   - Altres técniques
   
Web Mèdic Acreditat. Veure més informació Número col·legiat
28947

Centre Mèdic Teknon

Consultoris Marquesa
Despatx 45
C/ Marquesa de Villalonga 12
T 933 933 168 | M 606 79 24 42
Avís legal
 
LAPAROSCÒPIA | història

COM VA COMENÇAR?
Els abordatges quirúrgics mitjançant aparells externs existeixen des del segle passat amb la creació del primer cistoscop (aparell que s’introdueix per via de la uretra i serveix per visualitzar des de l’exterior del cos l’interior de la bufeta de la orina). Des d’aleshores ha anat evolucionant la cirurgia endoscòpica en el camp de la Urologia, permetent intervencions a través de la uretra (transuretrals), dels urèters (transureterals) i del ronyó des de l’exterior (via percutània). Altres especialitats, com la Ginecologia i la Cirurgia Digestiva, han desenvolupat les seves tècniques específiques. La laparoscòpia ginecològica com a tècnica diagnòstica va ser desenvolupada per l’exploració de la pelvis femenina i com a terapèutica per la lligadura de trompes. En el camp de la Cirurgia Digestiva, la colecistectomia laparoscòpica s’ha establert com a tractament de primera opció, apareixent diverses tècniques en altres òrgans.

En el camp de la Urologia, es va iniciar als anys noranta amb alguna indicació, com la limfadenectomia iliobturatriu o el diagnòstic del testicle intrabdominal. El 1992 es va descriure la primera nefrectomia (extirpació del ronyó), feta per Clayman als Estats Units. Des d’aleshores s’ha anat estenent la tècnica, incorporant-se als diferents serveis d’Urologia de forma lenta.

La prostatectomia radical laparoscòpica, descrita el 1998 a França, va revolucionar la laparoscòpia en la Urologia. Va créixer l’interès de molts professionals per aquesta tècnica quirúrgica extremadament detallada, degut al gran nombre de pacients amb càncer de pròstata. Des de la primera prostatectomia laparoscòpica al 1997 s’han realitzat milers de procediments d’aquest tipus a tot Europa. Als Estats Units van a incorporar la tècnica tardanament amb l’ajuda d’uròlegs laparoscopistes francesos i alemanys per poder implementar la tècnica de forma immediata.

En aquell país ha tingut molt èxit la incorporació de la robòtica. Aquests instruments robotitzats permeten facilitar el treball del cirurgià i sobretot disminuir la corba d’aprenentatge de les tècniques de sutura laparoscòpica. Avui dia són instruments molt voluminosos i que encareixen molt el procediment pel que a nivell europeu, on hi ha més experiència en laparoscòpia convencional, no han tingut gaire ressò.

COM VA COMENÇAR A ESPANYA?
A Espanya la primera prostatectomia radical laparoscòpica es va fer al 2002, a l’Hospital Universitari ‘Germans Trias i Pujol’ de Badalona per l’equip dels Drs. Saladié, Cecchini i Areal, amb la col•laboració del Dr. Roques de Perpinyà.

Des d’aquell moment, el Dr. Cecchini ha anat realitzant aquesta i altres intervencions per via laparoscòpica en la seva activitat hospitalària, en la pràctica privada i en directe en diversos congressos.

Avui són molts els centres a Espanya que realitzen cirurgies laparoscòpiques de forma quotidiana, en part gràcies a la tasca formativa que han realitzat alguns uròlegs, entre ells el dr. Cecchini.

 
Instrumental laparoscòpic